Yönetmen olmak için bilinmesi gerekenler
Yönetmen Olmak
Youtube kullanımının ciddi oranlara gelmesi kameraya karşı bir ilgi artışı oluşturdu. Ama bizim konumuz bu değil, siz video kaydetmek değil bir senaryoya göre film çekmek istiyorsunuz… Bu işte çok bilinmeyenli denklemler mevcuttur; kamera bilgisi, lens işlevlerine hakimiyet, plan türleri, kamera açıları, kamera hareketleri… (hepsinin bir çok alt başlıkları vardır.) Yönetmen olmak kolay değildir fakat kimse sizden vizyon filmi çekmenizi beklemiyor.
Önemli olan teknik bilgiye olabildiğince hakim olmak ve bir kompozisyon gözü oluşturabilmektir. Ben sana bir yol göstermek istiyorum, konunun ana başlıklarını veriyorum senden ricam biraz vakit ve emek harcayarak bu ana başlıkların altını dolduracak çalışmayı yapman. Bu konuda dünyanın ilk sinemasını sana ilham verebilir.
Bir konu daha var ki bu çok önemli, ürün çıkarma konusunda sakın gelecek eleştirileri düşünüp geri adım atma unutma ki; başarısızlıklar konuşulur, başarılar ise yazılır ve söz uçar yazı kalır.
Hadi Başlayalım;
- Kamera : Diyafram, Shutter, ISO, FPS, Aspect Ratio gibi kamera ile ilgili bu bölümler bilinmeli ve kullanım şekillerinin kavranması gerekir.
Lens – Sensör – Vizör – Depolama Ortamı

- Lens : Bu parçanın olayı ters orantı üzerine çalışmasıdır. Mm arttıkça darç açı yapar (zoom), azaldıkça geniş açı yapar, genel olarak 50mm lensler kullanılır..
Kısa Odak Uzaklıklı – Standart – Uzun Odak Uzaklıklı
35 mm’ye kadar 40mm-60mm 70mm üstü
- Planlar : Herkes video kaydeder fakat herkes film çekemez. Planlar bu işin olmazsa olmaz kurallarıdır. Bol bol kalite yönetmen filmi izlemek ciddi katkı sağlar. İnsan vücudunun bölümlerine göre planlar isimlendirilir. Büyükten küçüğe ;
- Uzak Plan
- Genel Plan
- Boy Plan
- Diz Plan
- Bel Plan
- Göğüs Plan
- Omuz Plan
- Baş Plan
- Yüz Plan
Genel Plan – Orta Plan – Yakın Plan
- Kamera Açıları : Çok derin bir konudur. Ciddi araştırma ister. Yönetmen konuya hakim olmalıdır fakat çoğunlukla bu işi görüntü yönetmeni halleder.
Öznel Kamera Açıları – Nesnel Kamera Açıları

- Kamera Hareketleri : Günümüzde gelişen teknoloji ile çok işlevsel aparatlar üretilmiştir ve kameramanlar çok güzel işler ortaya koyabiliyorlar.
Optik Hareketler – Kombine Hareketler
Not: Çok uzun bir konunun anabaşlıkları meraklılarına sunulmuştur.